پمپ ها

پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی

یکی از انواع پمپ های موجود در بازار، پمپ سیرکولاتور است که با دو ماده بدنه متفاوت در بازار عرضه می شود. بدنه یکی از مدل های این پمپ از چدن و دیگری بدنه استیل می باشد. این پمپ ها جزء پمپ های گریز از مرکز محسوب می شوند. این پمپ بیشتر برای گردش آب استفاده می شود. پمپ سیرکولاتور دارای دو نوع زمینی و خطی است. تفاوت پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی را در ادامه مقاله بیان خواهیم کرد.

همچنین بخوانید: راهنمای خرید پمپ سیرکولاتور

نحوه عملکرد پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی

 

تمامی پمپ های سیرکولاتور زمینی و خطی  از مرکز دارای تیغه ای به نام پروانه هستند که به دلیل وجود موتور داخل محفظه مارپیچ، دائماً در حال چرخش است. آب از طریق درگاه مکش پمپ و همچنین از وسط این پروانه ها و فضای ما بین پره ها وارد پمپ می شود. اگر پمپ روشن باشد، این آب در فضای بین پره ها به کمک چرخ پره دار می چرخد. پس از اینکه پمپ شروع به دریافت انرژی جنبشی توسط این پروانه ها کرد، در اثر نیروی فرار به سمت فضای بیرونی پروانه حرکت می کند. در نهایت آب از لبه های پروانه به سمت بیرون حرکت می کند. به عبارت دیگر تفاوت پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی در نحوه عملکرد وجود ندارد .

انواع پمپ سیرکولاتور

 

قبل از آنکه به سراغ تفاوت پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی برویم ابتدا بتید این دو را تعریف کنیم. پمپ های برگشت آب گرم را می توان به دو دسته زیر تقسیم کرد:

 

  1. پمپ سیرکولاسیون خطی

 

این نوع پمپ های سیرکولاتور که به مدار متصل می شوند در انواع مختلفی همچون پمپ گردشی تک یا دوقلو و مدار تک چرخه موجود می باشند. بدنه آن عمدتا  از جنس چدن و پروانه داخل این نوع پمپ از پلی آمید میباشد. این پروانه ها خاصیت ضد زنگ دارند.

همچنی بخوانید: کاربرد های پمپ سیرکولاتر خطی

  1. پمپ گردش زمین

 

پمپ ها و الکتروپمپ های بزرگ و سنگین زمانی باید استفاده شوند که ظرفیت استفاده زیاد و بیشتر باشد. چون مدار نمی تواند این همه وزن را تحمل کند، روی شاسی و روی زمین قرار می گیرد. از لرزشگیرها نیز برای کاهش ارتعاشات استفاده می شود. به این پمپ ها پمپ گردش زمینی یا مکش از پایین نیز می گویند.

این نوع پمپ ها عمدتاً از جنس چدن میباشد. پروانه داخل این پمپ ها نیز از برنج یا چدن است. این پمپ ها خود از دو نوع الکتروپمپ و اتابلاک تشکیل شده اند که هر دو در محل و کاربرد متفاوت هستند.

پمپ های سیرکولاتور به دلیل کاربردهای فراوان در بین مصرف کنندگان محبوبیت خاصی دارند. یکی از اصلی‌ترین و اساسی‌ترین وظایف پمپ‌های گردشی، جبران کاهش فشار اصطکاکی جریان آب در داخل لوله‌ها، اتصالات و کویل‌های مورد استفاده در سیستم‌های گرمایش و سرمایش بسته است. در مواردی که طراحی لوله کشی برگشت معکوس در ساختمان های بزرگ انجام شده است نیز از این پمپ ها استفاده می شود. پمپ های این بخش وظیفه دارند امکان دسترسی به کمترین توان و توان مورد نیاز برای توزیع یکنواخت جریان آب در لوله ها و اتصالات و شیرها را در کلیه سیستم های سرمایشی و گرمایشی فراهم کنند.

 

محل نصب پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی

 

تفاوت پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی در محل نصب زیاد نیست. پمپ های سیرکولاتور معمولاً در مسیر آب برگشتی مدار سیستم های سرمایشی یا گرمایشی نصب می شوند. به عبارت دیگر در سیستم های گرمایشی قبل از دیگ حرارت مرکزی و در سیستم های سرمایشی قبل از چیلر قرار می گیرند. تا آب خروجی پمپ های سیرکولاتور در سیستم های سرمایشی وارد دیگ شده و سپس در رادیاتورها و فن کویل ها توزیع شود. در حالی که خروجی آب پمپ های سیرکولاتور در سیستم های خنک کننده ابتدا وارد اواپراتور چیلر شده و سپس به فن کویل ها و کویل های یونیت هندلینگ هوا می رود. برای برگرداندن آب گرم مصرفی مصرف نشده به لوله کشی آب گرم ساختمان، نصب پمپ برگشت آب قبل از کویل یا منبع دوجداره روی لوله برگشت آب گرم ضروری است.

بهتر است عملکرد پمپ سیرکولاتور آب گرم سیستم گرمایش (یا سرمایش) ساختمان را با مسیر جریان فیدر دیگ آب گرم در منبع کویل جدا کنید. سپس برای هر مسیر یک پمپ سیرکولاتور جداگانه در نظر بگیرید تا در فصول مختلف سال عملکرد بهتری داشته باشند.

به طور کلی فرمان خاموش شدن برای عملکرد پمپ های سیرکولاتور توسط ترموستات جداری نصب شده بر روی لوله برگشت آب سیستم گرمایش (سرمایش) انجام می شود.

دمای ترموستات جداری نصب شده بر روی خط لوله مکش پمپ سیرکولاتور باید حدود 5 درجه سانتیگراد کمتر از دمای تعریف شده ترموستات شناور دیگ آب گرم موتورخانه ساختمان باشد. نصب صافی در لوله مکش کلیه پمپ ها و یک لرزشگیر در لوله ورودی و خروجی پمپ های سیرکولاتور زمینی ضروری است.

تفاوت پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی

از تفاوت پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی بدین گونه است که پمپ خطی شامل محفظه ای است که دارای سوراخ است و ورودی و خروجی آن به صورت محوری فاصله دارد. اولین شیر چک برای کنترل جریان سیال از طریق سوراخ به محفظه متصل می شود. یک پیستون به صورت هم محور در سوراخ محفظه برای انتقال محوری در آن قرار می گیرد و شامل یک سوراخ پیستون است که به صورت محوری از یکدیگر فاصله ورودی و خروجی دارد.

یک سوپاپ دوم برای کنترل جریان سیال از طریق سوراخ پیستون به پیستون متصل می شود. یک موتور خطی شامل تعداد زیادی سیم پیچ محرک به صورت محوری است که در محفظه میباشد. همچنین یک جفت حلقه آهنربایی با فاصله محوری که در پیستون هستند. این جفت به صورت شعاعی در داخل سیم پیچ های محرک هستند. تا به صورت مغناطیسی با آن ها همکاری کنند تا پیستون در محفظه به صورت محوری نوسان کنند.

پمپ سیرکولاتور زمینی  حاوی یک موتور الکتریکی و یک شیر یک طرفه است بنابراین مایع فقط می تواند در یک جهت حرکت کند. پمپ معمولاً از طریق سیم هایی که به ترمینال مثبت، منفی و زمین متصل می شوند به منبع برق متصل می شود. اتصال به یک منبع زمین تضمین می کند که اگر مشکلی پیش بیاید، هر بار الکتریکی مستقیماً به زمین می رود، سیستم را کوتاه می کند و فیوز را منفجر می کند. این از شوک الکتریکی جلوگیری می کند.

2 نظر در “پمپ سیرکولاتور زمینی و خطی

  1. سیدین گفت:

    ممنون از مطلب خوبتون.

  2. ممد گفت:

    عجب مطلبی!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *